niedziela, 21 grudnia 2014

Ciasteczka migdałowe - Rudolfiki


W tym roku przybyły do mnie nieco inne Rudolfy :) Ukryły się na kruchych ciasteczkach migdałowych. Naprawdę kruchych i naprawdę migdałowych. Jestem przekonana że taka dekoracja zachwyci nie tylko dzieci. Mmmm... to moje smaki Bożego Narodzenia :)

na 30 szt.
1 kostka masła
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego
2/3 szkl. brązowego cukru
2/3 szkl, mielonych migdałów
szczypta soli

dekoracja: 
stopiona czekolada (ok. 1/2-3/4 tabliczki)
draże czekoladowe

Miękkie masło ubić z cukrem mikserem. Dodać mąkę, migdały, sól i likier i całość wyrobić ręką na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na ok 30 min. Rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm. Układać na blasze (non stick lub tradycyjna wyłożona papierem do pieczenia) w niewielkich odległościach, wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca. Piec ok 6 min. (termoobieg) aż brzegi zaczną brązowieć. Ostudzić. Zimne ciasteczka dekorować czekoladą i drażami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz