wtorek, 13 stycznia 2015

Ślimaczki pomarańczowo-cynamonowe


Dziś kolejny przepis na domowe drożdżówki. W ślimaczki można zakręcić wszystko co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Rodzynki, czekoladę, orzechy, pistacje, migdały, budyń waniliowy, suszoną żurawinę, mak, ser i mnóstwo innych pyszności. Ciasto też wcale nie musi być klasyczne. U mnie pojawił się dodatek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Do tego szczypta cynamonu i dom wypełnia się cudownym aromatem własnoręcznie przygotowanych wypieków. 

na ok 20-25 szt.:
600 g mąki pszennej
2 jaja
180 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
125 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
skórka otarta z jednej pomarańczy
10 dag świeżych drożdży 
5 łyżek białego cukru
szczypta soli

5 łyżek brązowego cukru
3 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżki roztopionego masła

lukier:
2 łyżki soku z pomarańczy
6 łyżek przesianego cukru pudru

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 2 łyżkami cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę zmieszać z solą, całym jajkiem, żółtkiem (białko zostawić) i skórką pomarańczową, dodać roztopione masło, cukier i resztę mleka. Dodać zaczyn drożdżowy i wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż co najmniej podwoi swoją objętość.

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (u mnie 35 x 50 cm). Posmarować masłem, posypać cukrem brązowym i cynamonem. Zwinąć ciasno od dłuższego boku. Kroić na plastry ok 2 cm, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10-15 min. do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym białkiem. Wstawić do pieca nagrzanego do 175 st C. Piec ok 10-12 min (termoobieg, tradycyjny piec: 15-20 min). Ostudzić. 

Przygotować lukier: sok wymieszać wraz z cukrem pudrem. Polać zimne drożdżówki, odstawić do zastygnięcia. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz