piątek, 20 września 2013

Chałwowiec z malinami


Jakiś czas temu wymyśliłam, że zrobię ciasto z chałwą i malinami. Dotąd chałwę łączyłam jedynie z ciemną czekoladą, nigdy z owocami. I muszę przyznać, że połączenie to wyszło całkiem poprawne, choć następnym razem wzbogacę krem malinowy o dodatkowe owoce w całości. 

ciasto:
8 jaj
2 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki mocnego, ciemnego kakao
3-4 łyżki oleju

masa chałwowa:
30 dag chałwy waniliowej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka (białka możecie zamrozić, a następnie użyć do babki białkowej)
1 i 1/5 kostki masła
1/2 szkl. mleka

masa malinowa:
2 tabliczki białej czekolady
serek mascarpone (250 g)
10 dag malin świeżych lub mrożonych
małe opakowanie cukru waniliowego

poncz:
woda + sok malinowy /nalewka malinowa + cukier

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać żółtka i miksować do uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać stopniowo do masy (zmniejszyć obroty miksera do minimum), nie przerywając mieszania. Na koniec dolać olej. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (36x24 cm) i wstawić do pieca nagrzanego do 175-180 st C. Piec ok 30-40 minut. Ostudzić. Przekroić na trzy blaty. Pierwszy nasączyć ponczem.

Przygotować masę chałwową: żółtka rozbić z 1/4 szkl. mleka i mąką, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka wlać mieszankę żółtkową i mieszając za pomocą rózgi doprowadzić do gładkości. Zagotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodać zimny budyń i pokruszoną chałwę. Wyłożyć na pierwszy blat (pozostawić 2-3 łyżki na wierzch), przykryć drugim, który także nasączyć. 

Przygotować masę malinową:  maliny zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Powstały sok zagotować z cukrem, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jeśli macie dobre doświadczenia z mikrofalówką, to roztopić z jej pomocą). Do gorącej czekolady, dodać serek i wszystko szybko zmiksować. Do masy dolać przecier malinowy i wszystko wymieszać. Masę przełożyć na drugi blat, przykryć trzecim. Trzecią część ciasta nasączyć i pokryć resztą masy chałwowej.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz