środa, 31 maja 2017

Sernik na zimno z brzoskwiniami


Sernik na zimno z mascarpone, to najchętniej czytany przepis na blogu. Można wywnioskować, że wszyscy kochamy serniki na zimno! :) Ja uwielbiam je szczególnie w sezonie wiosenno-letnim, gdy pod galaretką można ukryć soczyste i słodkie owoce. Tym razem postawiłam na brzoskwinie. Wszystkiego pysznego!:)  

spód:
65 g masła
65 g mlecznej czekolady
150 g ciasteczek korzennych 

masa serowa:
400 g serka naturalnego
400 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
100 g cukru pudru

dodatkowo:
1/2 puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
850 ml wody

Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.

Przygotować ciasteczkowy spód: masło stopić, do ciepłego masła dodać połamaną na kawałki czekoladę - rozpuścić. Ciasteczka zemleć, dodać do masy czekoladowo-maślanej i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasteczka wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Schłodzić.

Przygotować masę serową: żelatynę zalać 8 łyżeczkami wody, odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serek i cukier puder. Żelatynę rozpuścić, dodać 1-2 łyżki śmietany - mieszać aż oba składniki się połączą. Żelatynę wlać do masy serowej i szybko zmiksować do momentu powstania gładkiej masy. Masę wylać na spód ciasteczkowy, schłodzić.

Owoce pokroić, wyłożyć na masę serową. Zalać zimną galaretką, chłodzić do całkowitego stężenia. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz