poniedziałek, 22 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i truskawkami


Dziś coś bardzo szybkiego i prostego, coś z czym poradzi sobie niemalże każdy. Pyszne maślane ciasto obsypane kwaskowatymi owocami i chrupiącą kruszonką - najlepszy zwiastun nadchodzącego lata :)

ciasto:
200 g masła 
6 jaj
1 i 1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300 g rabarbaru 
300 g  truskawek

kruszonka:
1/2 kostki masła
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru

Przygotować kruszonkę: masło zsiekać wraz z mąką i cukrem. Gdy wszystko będzie mocno rozdrobnione, zagnieść kruszonkę rękami. Odstawić do lodówki. 

Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia - dodawać stopniowo do masy jajeczno-maślanej. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem, wylać przygotowane ciasto. 

Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Truskawki umyć wyszypułkować, większe pokroić na połówki. Ciasto posypać owocami, a następnie kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170 st C pieca, piec ok 50-60 min. 

2 komentarze :