piątek, 3 czerwca 2016

Francuski torcik czekoladowy



Mój ulubiony! Mój ukochany! :) Nie robiłam tego torcika przez wiele lat, choć nieraz miałam na niego ogromną ochotę. Wszystko za sprawą zgubionego przepisu... Na szczęście jest internet, w którym można znaleźć nawet osobiście zagubione receptury :) I oto jest i cieszy moje podniebienie, najlepszym smakiem na świecie :)

tortownica 21cm:
250 g gorzkiej czekolady 
200 g masła
110 g cukru
5 jaj
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki wiśniówki

Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Jaja ubić wraz z cukrem na jasny, puszysty krem. Wlewać powoli ostudzoną masę czekoladowo-jajeczną. Na koniec dosypać mąkę i wlać alkohol.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Spód i boki formy zabezpieczyć folią aluminiową. Całość wstawić do wysokiej blaszki, do której wlać ok 2-3 cm wrzącej wody. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st C i piec ok 30 min. Ostudzić.



1 komentarz :

  1. Wyglada bosko! Myślę, że u mnie na jednym kawałku by się nie skończyło :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń