niedziela, 13 lipca 2014

Babka z białą czekoladą i karmelizowanymi gruszkami


Ostatnio przekonuję się do białej czekolady :) Po eksperymentach z musem przyszedł czas na ciasto. Pierwszy raz w życiu robiłam babkę z czekoladą i nie ukrywam, byłam bardzo ciekawa efektu tego połączenia. Wyszło doskonale - ciasto jest pysznie wilgotne o wyczuwalnym smaku czekolady, całość dopełniają słodkie karmelizowane gruszki. Najlepiej użyć średnio twardych, niezbyt słodkich owoców. Oryginalny przepis (z gruszkami konserwowymi) znalazłam w 'Złotej księdze czekolady'.

125 g białej czekolady
225 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
80 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 jaja
125 ml mleka
3 duże gruszki
5 łyżek cukru do karmelu

Gruszki karmelizowane: cukier wsypać na patelnię, kiedy będzie brązowy, dosypać obrane i pokrojone w niezbyt drobną kostkę owoce. Dusić na patelni, na dużym gazie, aż sok z owoców całkowicie odparuje. Ostudzić.

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić i schłodzić. Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Nie przerywając mieszania wlewać po jednym żółtku i rozpuszczoną czekoladę. Kolejno dodawać na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Walać 1/3 ciasta, przykryć połową owoców, kolejną porcją ciasta i owocami. Całość zalać resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego do 175 st C pieca i piec ok 50-55 min. Zimne ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz