środa, 16 października 2013

Mus czekoladowo - miętowy


Szukając sposobu na szybki deser przypomniałam sobie o jednej z najcudowniejszych rzeczy na świecie - musie czekoladowym. Osobiście preferuję czekoladę gorzką, dlatego też takiego typu użyłam. Duża zawartość kakao w tabliczkach zdecydowanie wzbogaca intensywność deseru, ale jeśli wolicie łagodną i bardziej słodką wersję użyjcie mlecznej bądź deserowej. Z racji tego, że mus przygotowywałam wyłącznie dla dorosłych, dodałam do całości jeden ze zrobionych niedawno likierów (świetnie "łamie" smak). U siebie możecie dodać swój ulubiony trunek. Czekolada znakomicie skomponuje się z wiśniówką, Malibu, brandy, likierem bananowym lub pomarańczowym. Jeśli jednak wśród gości znajdą się dzieci, zamiast alkoholu dodajcie kilka łyżek owocowego syropu - zapewniam, też będzie pysznie!     

na 6 porcji:
3 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
3 jaja
3 łyżki cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru kryształu

Żółtka oddzielić od białek i ubić na parze z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Czekolady rozpuścić, przestudzić i dolać do żółtek. Całość wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć obie masy. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowej. Na koniec dolać likier i wszystko wymieszać. Przełożyć do filiżanek lub pucharków i odstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz