środa, 26 czerwca 2013

Truskawkowa śnieżka



Jako, że sezon na truskawki trwa w najlepsze, proponuję kolejną porcję witamin. Tym razem jednak nie będzie to ciasto, a deser. Przyrządza się go błyskawicznie, więc jeśli kiedyś zaskoczą Was niespodziewani goście, to przypomnijcie sobie ten przepis. Nie będziecie musieli częstować znajomych sklepowymi produktami.

na 5-6 porcji:
30 dag truskawek
2 opakowania śmietany śnieżki
300 ml schłodzonego mleka
1 opakowanie herbatników (100g)

Truskawki umyć, wyszypułkować i rozdrobnić widelcem (ja użyłam w tym celu robota z funkcją cięcia pulsacyjnego). Śmietanki ubić z mlekiem na sztywną pianę, dodać truskawki i wymieszać. Herbatniki (dla dzieciaków możecie użyć tych w czekoladzie) drobno pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Całość przykryć masą truskawkową. Dobrze schłodzić.


 


2 komentarze :