niedziela, 23 czerwca 2013

Sernik z czereśniami w czekoladzie



Rozpoczynające się lato postanowiłam uczcić ciastem z owocami, a konkretnie długo wyczekiwanym przeze mnie sernikiem z czereśniami. Pieczony bardzo nietypowo, bo na cieście ucieranym, w całości polany czekoladą... Spróbujecie? :) 

ciasto ucierane:
50 g masła
1/3 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
80 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
55 dag sera półtłustego
1/2 kg wydrylowanych czereśni
3 jajka
120 g masła
120 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
70 g mąki ziemniaczanej

ponadto:
2 łyżeczki masła
3 łyżki mleka
2 tabliczki gorzkiej czekolady

Masło do ciasta utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko i stale ucierać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy. Dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę o średnicy 22 cm (dno formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Piec nie dłużej niż 20 min. w temp. 180 st C.

W międzyczasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Ser przecisnąć przez praskę trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka, a następnie ser i mąkę ziemniaczaną. Ubić pianę z białek, wmieszać ją delikatnie do masy. Wydrylowane czereśnie obtoczyć w mące pszennej i wsypać do masy. Wymieszać. Całość wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i zapiekać przez kolejne 50 minut w temp. 180 st C. Ostudzić.

Przygotować polewę: mleko zagrzać wraz z masłem w rondelku, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić. Polać sernik. Schłodzić do zastygnięcia czekolady.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz