czwartek, 6 czerwca 2013

Ciasteczka owsiane z czekoladą


Jedną z najznakomitszych pozycji w mojej słodkiej biblioteczce jest 'Złota Księga Czekolady'. Zaglądam do niej zawsze kiedy mam ochotę na coś wyraźnie czekoladowego i często zatrzymuję się... na tym samym przepisie. Moje częste obcowanie z tymi ciasteczkami spowodowało, że zmodyfikowałam oryginalną wersję do takiej która sprawia, że są one delikatnie kruche.  

składniki (na ok. 60 szt.):
330 g płatków owsianych
150 g białego cukru
150 g brązowego cukru
330 g miękkiego masła
1,5 szkl mąki pszennej
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Płatki wymieszać z cukrami, mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać miękkie masło oraz jaja. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki i dodać do całości. Wszystko wyrobić rękami na jednolitą masę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (ja spłaszczałam dopiero po ok. 9 minutach od wstawienia do pieca) i piec na blaszkach wyłożonych pergaminem przez ok 11-12 minut w temp. 180 st.C.



 

4 komentarze :

  1. musisz mi je przywieść i poczęstować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo chętnie, tylko nie wiem gdzie miałyby podróżować :)

      Usuń
  2. Miałam okazję spróbować i muszę stwierdzić, że są przepyszne! Sama kiedyś zrobię takie w domu :-)

    OdpowiedzUsuń