piątek, 31 maja 2013

Ciasto kokosowe




Wyglądem przypomina nieco sernik, jednak z sernikiem nie ma nic wspólnego. Przepis oryginalny znaleziony swego czasu na blogu posypane mąką, wzbudził we mnie chęć na coś kokosowego. To co charakteryzuje ten wypiek to nietypowy sposób przygotowywania zagniatanego ciasta, oraz wyraźnie kokosowy posmak wydobyty ze środkowej warstwy.  

ciasto:
5 żółtek
4 szkl. mąki 
250 g masła
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa kokosowa:
5 białek
650 g gęstej śmietany 18%
200 g wiórków kokosowych
1 małe opakowanie cukru waniliowego
3/4 szkl. cukru 

Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na jasny krem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Zagnieść szybko ciasto i na koniec dolać masło. Wyrobić i  podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3 ciasta. Większą część odstawić do lodówki na min. pół godziny, mniejszą na ten sam czas do zamrażalnika. 

Blaszkę o wymiarach 33 x 24cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Dno formy wylepić większą porcją ciasta. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, a następnie wmieszać śmietanę i kokos. Tak przygotowaną masę rozłożyć na cieście. Pozostałe 1/3 ciasta zetrzeć na wierzch na tarce. Piec ok 50 min. w temp. 180 st C.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz