wtorek, 4 kwietnia 2017

Babka serowa z rodzynkami


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a jak Wielkanoc to koniecznie baba! :) Dziś proponuję babkę z prawdziwą wanilią, z dodatkiem słodkich rodzynek. Jest cudownie wilgotna, a jej zapach unosi się po całym domu. Mniam! 

250 g masła
300 g cukru
6 dużych jaj
350 g serka naturalnego
510 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki cukru waniliowego
1 laska wanilii
1 szkl rodzynek

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku - ubijać do momentu powstania gładkiej, pulchnej masy. Dodać serek i miąższ z wanilii. Następnie wsypywać mąkę przesianą wraz z sodą oczyszczoną. Na koniec dosypać rodzynki - wymieszać ręcznie.   

Dwie foremki do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozdzielić równomiernie do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C, piec ok 50 min. 

1 komentarz :

  1. Z babką to jest tak, że ciężko przygotować ją nie na zbyt suchą, ale ta wygląda cudnie *-*

    OdpowiedzUsuń