sobota, 14 maja 2016

Ciasto "niebo"



Przepis ten dostałam wiele lat temu od mamy mojej przyjaciółki. Nazwa ciasta (oryginalna) jest jak najbardziej adekwatna do efektu końcowego :) Czasami, kiedy nie mam zbyt wiele czasu, zdarza mi się kupić gotowe jabłka w słoiku, ale jako że nie przepadam za sklepowymi przetworami, także i tym razem moje jabłka uprażyłam samodzielnie. Kupując owoce do musu warto wybrać te niezbyt twarde. Mało soczyste jabłka sprawią, że zamiast musu powstanie nam gęsta konfitura, a chodzi przecież o to by mus był delikatny i soczysty. 

ciasto kruche:
600 g mąki pszennej
200 g masła
1/2 szkl cukru pudru
3 żółtka dużych jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa orzechowa:
300 g mielonych orzechów włoskich
250 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
2 żółtka
1 szkl mleka
1 kieliszek wódki

duży słoik prażonych jabłek (800-900 g)

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 30 min. W międzyczasie zagotować mleko i  zalać nim zmielone orzechy. Odstawić do całkowitego ostudzenia. 

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i przełożyć do dwóch osobnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (wymiary 40 x 22 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec aż blaty się nie zarumienią (w zależności od pieca czas pieczenia może wahać się od 16 do 20 min). Ciasta ostudzić. 

Masło przeznaczone na krem utrzeć wraz z cukrem pudrem na białą masę. Dodać zaparzone orzechy (wraz z mlekiem, które ewentualnie się nie wchłonęło). Na koniec dodać 2 żółtka z wcześniej sparzonych jaj i alkohol. 

Jabłka wyłożyć na jeden z kruchych blatów. Na jabłkach rozsmarować krem orzechowy. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Całość schłodzić min, 3-4 godz, choć najlepsze rezultaty otrzymamy po całonocnym chłodzeniu w lodówce. 

5 komentarzy :