czwartek, 6 sierpnia 2015

Tarta czekoladowa z borówkami


Dziś mam dla Was kolejną propozycję z owocami. Tym razem do kuchni trafiły borówki amerykańskie. Te pyszne, słodkie fioletowe kuleczki wylądowały na wierzchu mojej tarty czekoladowej. Wprawdzie zawsze robię tę tartę z malinami, ale jakiś nieurodzaj dopadł moje osiedlowe straganiki i musiałam użyć innych owoców. Z borówką wyszło równie smakowicie, jednak zabrakło mi nieco charakterystycznej dla malin kwaskowatości. 

ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru

nadzienie:
125 ml śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
50 g masła

dodatkowo:
200 g borówek amerykańskich

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (masło początkowo siekamy nożem!), zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min, 30 min. Foremkę do tarty (35 x 11 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy, przykryć papierem do pieczenia i fasolkami. Podpiekać ok 15 min. w 180 st C, po czym zdjąć papier i fasolki i dopiec prze następne 10 min. Ostudzić. 

Przygotować nadzienie: wszystkie składniki podgrzewać w rondelku do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić, posypać owocami. Schłodzić do zastygnięcia (min. 3-4 godz.).

3 komentarze :

  1. Czekolada, kruche ciasto i borówki? Mniam! :) Piękna tarta.
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną tartę, uwielbiam desery z borówkami, mniam:)

    OdpowiedzUsuń