To ciasto "chodziło" za mną od dłuższego czasu i w końcu nadarzyła się okazja do jego zrobienia. Porzeczkowiec stanął na stole wśród innych imieninowych łakoci taty. W internecie porzeczkowce z reguły przygotowywane są z kremem na bazie twarogu, ja zdecydowałam się jednak na mascarpone. Dodatkowo nasączyłam ciasto wódką o smaku czarnej porzeczki. Wyszło trochę (a nawet trochę bardziej niż trochę) pijane, ale jednocześnie baaardzo odświętne! :)
ciasto murzynkowe:
250 g margaryny do pieczenia
1 i 1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
4 jaja
2 szkl mąki pszennej
4 łyżki ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe opakowanie cukru waniliowego
krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach wody
dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki
1 i 1/2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
250 ml wódki o smaku czarnej porzeczki
50 g startej czekolady
Margarynę rozpuścić z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i mlekiem. Zagotować - zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do zimnej masy kakaowej dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać mąkę. Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem za pomocą łyżki lub szpatuły. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 33 x 21cm (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca, piec ok 30-35 min. Ostudzić.
Przygotować krem: schłodzoną śmietankę ubić. Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę ubitej kremówki, wymieszać do uzyskania gładkiego płynu. Resztę śmietany połączyć delikatnie z serkiem i cukrem. Wlać ciepłą żelatynę i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.
Ciasto przekroić na dwie części. Jedną z nich nasączyć połową alkoholu i posmarować połową dżemu. Następnie wyłożyć krem. Drugie ciasto również posmarować dżemem i przyłożyć na wierzch (dżemem do dołu). Drugi blat nasączyć pozostałym alkoholem.
Uwielbiam takie ciasta! Pycha :)
OdpowiedzUsuńpolecam, polecam! :)
UsuńJedno z moich ulubionych ciast. Świetnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńWygląda niewiarygodnie pysznie (:
OdpowiedzUsuńDżemorek z czarnej porzeczki to jeden z moich ulubionych przetworów, murzynek obok sernika ukochane ciasto. Kremy wielbię. Czy to nie jest połączenie idealne ?? :)
OdpowiedzUsuńw takim wypadku chyba idealne :)
Usuń