wtorek, 3 lutego 2015

Orzechowe co nieco


Kochani! Wielkimi krokami zbliża się jedno z moich ulubionych świąt - Światowy Dzień Nutelli. Zapominalskim i roztargnionym przypominam, że jest on obchodzony corocznie 5 lutego :) Z tej okazji przygotowałam dla Was kolejny przepis. 

na 20 sztuk:
1 szkl + 3 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1/3 szkl cukru
1 i 2/3 szkl mąki pszennej
3/4 kostki zimnego masła
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżki mleka
3-4 łyżki Nutelli

Wszystkie składniki prócz Nutelli wygnieść ręką na gładkie ciasto. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Z niewielkich porcji ciasta formować w dłoniach małe kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 175 st C pieca, piec do zarumienienia (ok 12-14 min.). Ostudzone ciasteczka smarować kremem po płaskiej stronie, sklejać po dwa. Schłodzić. 

Więcej nutellowych inspiracji odnajdziecie tutaj.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz