poniedziałek, 8 grudnia 2014

Keks herbaciany Anny Olson


To jedno z moich ulubionych ciast z gatunku "ekspresowe". Autorką przepisu jest Anna Olson, mistrzyni cukiernictwa, którą można podglądać m.in. w telewizyjnym programie "Na słodko". Uwielbiam prostotę jej przepisów, dlatego chętnie po nie sięgam. Ciasto z Earl Gray'em robię zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Jest niebanalne i naprawdę ekspresowe, więc można je zrobić w każdej chwili. Piekłam je już wiele razy, zawsze wychodzi idealnie wilgotne i cudownie pachnące. Przypomina tradycyjny keks, więc jeśli lubicie podobne wypieki to ze spokojem możecie postawić go na świątecznym stole. Zapewniam, że oczaruje wszystkich gości :)

keksówka 30 cm:
2 szkl. zaparzonej herbaty Earl Grey (zostawić dwie łyżki do lukru)
1 szkl rodzynek
100 g masła
2 i 1/2 szkl mąki pszennej
1 szkl. cukru białego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

lukier:
2 łyżki zaparzonej herbaty Earl Grey
6 łyżek cukru pudru

Gorącą herbatą zalać rodzynki, odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, pieprz i sól. Dodać cukier i miękkie masło. Dodać zimną herbatę wraz z namoczonymi rodzynkami i wszystko energicznie wymieszać łyżką lub rózgą, tak by ciasto nie miało grudek. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175 st C pieca i piec ok 55-60 min. Po upieczeniu pozostawić blaszkę w wyłączonym piecu jeszcze przez 10 min. Przygotować lukier: herbatę zmieszać z przesianym cukrem pudrem. Ciepłe ciasto ponakłuwać patyczkiem, polać lukrem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz