sobota, 8 lutego 2014

Torcik Rafaello


Wyraża więcej niż tysiąc słów... :)

biszkopt:
3 jaja
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

masa:
600 ml śmietany kremówki
150 g wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych
2 łyżki likieru kokosowego
3/4 szkl. mleka
3 łyżki cukru
150 g białej czekolady
1,5 łyżki żelatyny
5-6 łyżek wody

1/4 opakowania krakersów solonych
pralinki kokosowe

poncz:
50 ml przegotowanej wody
3 łyżki cukru
40 ml likieru kokosowego (ja użyłam Malibu)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać stopniowo żółtka. Nie przerywając mieszania dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać olej. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, w której jedynie dno wyłożone jest pergaminem. Piec ok 35 min w temp. 180 st C. Ostudzić. Przekroić na dwa blaty.

Jeden z blatów nasączyć. Przygotować masę: mleko zagotować z cukrem i zalać nim wiórki kokosowe. Dolać likier, dokładnie wymieszać, ostudzić. Żelatynę zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić do napęcznienia. Po kilku minutach podgrzać, rozpuścić i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cienką strużką żelatynę i nie przerywając miksowania zmieszać. Dodać namoczone wiórki kokosowe i zmieszać. Odłożyć kilka łyżek masy dna wierzch i boki. Do reszty dodać płatki migdałowe i startą na tarce lub w malakserze czekoladę. - wymieszać. Połowę masy wyłożyć na spód, wyrównać i rozłożyć krakersy. Przykryć pozostałą masą, przyłożyć biszkopt, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować masą z wiórkami. Udekorować pralinami, schłodzić.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz