poniedziałek, 16 grudnia 2013

Comber orzechowo-karmelowy


Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc na bożonarodzeniowe przepisy. Połączenie karmelu, orzechów i czekolady - czy można chcieć więcej?

1 i 1/3 szkl cukru
200 g niesolonych orzeszków arachidowych
400 g gorzkiej czekolady
200 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jaja
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
 2 łyżeczki sody oczyszczonej

opcjonalnie:
4 łyżki mleka
3 łyżki masła

Pół szklanki cukru skarmelizować (wsypać na suchą patelnię i doprowadzić do rozpuszczenia, nie mieszając), dodać orzechy i pomieszać by wszystkie fistaszki pokryły się dokładnie karmelem. Wyłożyć na natłuszczony olejem kawałek folii aluminiowej i odstawić do zastygnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo jaja i nie przerywając mieszania ubić na gładką masę. Dodać zmieszane i przesiane mąki oraz sodę. Formę na comber (lub zwykłą keksówkę) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć 1/3 ciasta i wyrównać. 1/3 orzechów w karmelu odłożyć, resztę grubo posiekać. 100 g czekolady połamać na małe kawałki i dodać do reszty masy razem z pokrojonymi orzechami. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy. Wstawić do pieca nagrzanego do 175 st C, piec ok. 45-50 min. Wystudzić.  

Gdy ciasto zupełnie ostygnie, wyjąć je z formy. Wierzch polać pozostałą rozpuszczoną czekoladą lub wykonać podrobiony ganache (4 łyżki mleka zagotować, dodać połamaną czekoladę i 3 łyżki masła, rozpuścić). Posypać pozostałymi orzechami. Schłodzić.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz