piątek, 17 maja 2013

Śmietanowiec z jabłkami



Przepis pochodzi z trzeciej ręki, jednak zmodyfikowałam go lekko na własny użytek. I choć osobiście nie przepadam za szarlotkami, jabłecznikami i wszelkiego rodzaju ciastami z jabłkami, to ten uwielbiam! W konstrukcji wydaje się bardzo prosty, za to w smaku... połączenie bitej śmietany, jabłek i kokosu - obłęd!


ciasto:
26 dag mąki krupczatki
26 dag cukru
cukier waniliowy/esencja waniliowa
5 jaj
10 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
10 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

przełożenie i wierzch:
0,5 l śmietany kremówki (lub tortowej o zawartości tłuszczu min. 30%)
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
3-4 łyżki zimnej wody
słoik jabłek prażonych (ok 500 g)
1-2 łyżeczki cynamonu mielonego
wiórki kokosowe

poncz:
¾ szklanki wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki wódki
3 łyżki cukru

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Utrzeć mikserem na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajeczno-cukrowej. W międzyczasie dolewać na przemian po łyżce oleju i wody. Dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę (36 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 30-40 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Ostudzić i przekroić na 2 części.

Dolny biszkopt nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem: we wrzącej wodzie rozpuścić cukier, dolać sok z cytryny. Ostudzić. Dolać wódkę i nasączyć nim pierwszą część ciasta.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Nie wyłączając miksera wlewać żelatynę (żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie rozpuszczamy nie doprowadzając do gotowania, łączymy z łyżką śmietany). Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugim, który również nasączamy.

Jabłka wymieszać z cynamonem (jeśli uznacie, że jabłka są za mało aromatyczne dodajcie więcej cynamonu) i wyłożyć na górny biszkopt. Wierzch posypać zmielonymi w malakserze lub młynku do kawy wiórkami kokosowymi. Chłodzić w lodówce przez min. 3-4 godziny.






P.S. ciasto ze zdjęć robione jest z półtorej porcji, dlatego jest taaaaaaaaakie wysokie :)

1 komentarz :