sobota, 23 maja 2015

Babeczki malinowe


Przy okazji innych przepisów, często wspominam Wam o rewelacyjnym cieście, do którego wykonania możecie wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu lub gotowaniu. Tym razem postanowiłam wykorzystać podobną recepturę do przygotowania nieco mniejszych przyjemności. Inspirując się przepisem na babkę białkową, wyczarowałam niezwykłe babeczki. Nie dość, że przygotowuje się je w mgnieniu oka, to dodatkowo są niedrogie i naprawdę przepyszne. Polecam!

na 24 szt.:
10 białek
380 g cukru
250 g mąki pszennej
250 g roztopionego masła
1 laska wanilii
250-300 g mrożonych malin

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania, dodawać partiami mąkę, a na koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wanilię rozkroić na pół ostrym nożem, wyskrobać ziarenka - dodać do masy. Wymieszać. 

Formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Nakładać po płaskiej łyżce masy, posypać malinami, przykryć drugą łyżką ciasta i udekorować malinami. Wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca, piec ok 18-20 min. Ostudzić.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz