czwartek, 19 stycznia 2017

Metrowiec


Już od dłuższej chwili "chodził" za mną metrowiec. Jako, że nie robiłam go już blisko 8 lat (naprawdę! mam dowody zdjęciowe :)), stanął ostatnio na stole w moim rodzinnym domu. Mmm... niebo w gębie! :)

ciasto:
6 jaj
2 szkl cukru
2 i 1/2 szkl 4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl oleju
1/2 szkl gorącej wody
4 płaskie łyżki mocnego kakao

krem:
375 ml mleka
3 żółtka
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła

polewa:
400 g czekolady deserowej
200 ml kremówki
2 łyżki masła

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olej i wodę. 

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać pozostałą mąkę (4 łyżki), a do drugiego kakao. Tak przygotowane ciasto wylać na półmetrowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piec ok 50-55 min. Ostudzić. 

W międzyczasie ugotować budyń: żółtka jaj rozmącić z mąką pszenną i ziemniaczaną (w razie potrzeby dodać trochę zimnego mleka), resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gorące mleko wlewać powoli do jaj, stale mieszając. Przelać płyn ponownie do garnka i zagotować (często mieszać!). Po zagotowaniu przełożyć do miseczki, ostudzić. Miękkie masło ubić do białości, dodawać po łyżce budyniu i mieszać do uzyskania gładkiego kremu. 

Ostudzone ciasto pokroić w 1-1,5 centymetrowe plastry, sklejać kremem naprzemiennie - raz ciasto jasne, raz ciemne. Schłodzić. Polać polewą i ponownie wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. 

Polewa: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę - rozpuścić. Dodać masło, mieszać do rozpuszczenia, lekko przestudzić. 

4 komentarze :

  1. Ależ wyszedł piękny i ta polewa, pozwolę sobie ściągnąć przepis, będzie jak znalazł na rodzinne uroczystości, pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń