poniedziałek, 9 marca 2015

Tort węgierski


Są takie święta w naszym kalendarzu, które bardzo lubię, są i takie za którymi nie przepadam i specjalnie ich nie celebruję. 8 marca to dzień należący zdecydowanie do tej pierwszej grupy. Co roku z tej właśnie okazji serwuję swoim gościom jakiś nowy tort lub inne nieco bardziej wytrawne ciasto deserowe. W tym roku postawiłam na czekoladę i wiśnie, czyli połączenie dla mnie idealne :)

biszkopt:
4 jaja
1 szkl. cukru
1 niepełna szkl. mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju

krem:
350 g gorzkiej czekolady (min. 64% kakao)
375 g masła
1/2 szkl. cukru
180 ml mleka

1 puszka wiśni w żelu
125 ml wiśniówki

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i delikatnie zmiksować, aż masa będzie puszysta. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać porcjami do masy i wymieszać za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno torownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 175 st C piec. Piec ok 25-30 min. Wystudzić. Po ostygnięciu przekroić biszkopt na trzy blaty. 

Pierwszy blat nasączyć 1/3 części wiśniówki. Przygotować krem: mleko, cukier i czekoladę umieścić w rondlu. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się składników - ostudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puch, dodać zimną masę czekoladową i całość dokładnie wymieszać. 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy blat. Na kremie ułożyć 1/2 opakowania wiśni (małymi porcjami obok siebie). Przykryć drugim blatem. Drugi biszkopt przygotować tak samo jak pierwszy, wyłożyć drugą porcję kremu i resztę owoców. Przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć. Wierzch i boki tortu zasmarować resztą kremu. Schłodzić.

6 komentarzy :

  1. Pamiętam połączenie tych smaków z dzieciństwa: mama zawsze robiła ciasto kakaowe z kremem czekoladowym i wiśniami. Nie był to tak okazały tort jak Twój, ale smaki podobne ... i też uważam, że to połączenie jest idealne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie smaki najlepsze :) niech żyje klasyka! :)

      Usuń
  2. Takiemu nikt się nie oprze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście nie znam takiego, który by śmiał ;)

      Usuń
  3. Wow! Wygląda pysznie, musi być mega czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń