wtorek, 10 lutego 2015

Jabłecznik z chałwą


Jak dobrze wiecie nie przepadam za ciastami z jabłkiem. Są jednak takie przepisy, które wprost uwielbiam! Jak się domyślacie nie są to ani klasyczne szarlotki, ani też jabłeczniki. Do grona moich jabłkowych faworytów należą śmietanowiec z jabłkami i właśnie ten jabłecznik z chałwą. Koniecznie z jabłkami z domowej spiżarni! :)

ciasto:
6 żółtek
3 białka
1,5 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 kostki margaryny do pieczenia
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka
1 duży słoik jabłek prażonych z cynamonem

beza kokosowa:
1,5 szkl. wiórków kokosowych
3 białka
1/3 szkl. cukru

polewa:
10 dag chałwy waniliowej
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
3 łyżki mleka

Przygotować ciasto: margarynę utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku - ubić na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać stopniowo do masy - utrzeć. Białka ubić na sztywno - zmieszać z masą za pomocą łyżki lub łopatki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na blaszkę  (21 x 30 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/mąką. 

Beza kokosowa: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Bezę rozłożyć równomiernie na ciemne ciasto. 

Na bezę wyłożyć jabłka, a na wierzch jasne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C, piec ok 40-45 min. Po wyciągnięciu z pieca gorące jeszcze ciasto ponakłuwać gęsto widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Przygotować polewę: wszystkie składniki wrzucić do rondla, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciepłe ciasto. Ostudzić. 

8 komentarzy :

  1. Wygląda przepysznie :) Bardzo podoba mi się połączenie wiórek kokosowych z chałwą i jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miły komentarz! :) polecam gorąco!

      Usuń
  2. Proszę o wymiar blaszki, na której ma być upiczone to pięknie wyglądające ciasto..

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłecznik z chałwą? takiego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń