wtorek, 10 marca 2015

Domowe pieguski


Dziś naszła mnie ochota na bardzo małe pieczenie. Pieguski to ciasteczka uwielbiane chyba przez wszystkich, jednak mam wrażenie, że szczególnie uwielbiają je najmłodsi. Jestem pewna, że z takiej niespodzianki w plecaku, ucieszą się zarówno te mniejsze, jak i te nico starsze dzieciaki :)

na 24 sztuki:
2 i 1/2 szkl mąki pszennej
300 g czekolady deserowej lub kropelek czekoladowych
3/4 szkl cukru trzcinowego
2 jaja
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę grubo posiekać, wymieszać z mąką i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajami. Dodać do mącznej mieszanki i wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Niewielkie porcje ciasta formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 175 st C pieca, piec ok 10-12 min do zbrązowienia. Przełożyć na kratkę cukierniczą. Ostudzić. 

4 komentarze :