poniedziałek, 1 czerwca 2015

Ciasto kokosanka


Ten przepis pochodzi ze starego notatnika mojej mamy. Nie wiedzieć czemu, dotąd jeszcze go nie wypróbowałam mimo, że przeglądałam ten zeszyt już wiele razy. Nie sądziłam, że z tak podstawowych składników można upiec tak dobre ciasto :)

ciasto:
25 dag margaryny do pieczenia
4 żółtka
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej

wierzch:
6 białek
1szkl cukru
20 dag wiórek kokosowych

dodatkowo:
marmolada owocowa (ok. 470 g)

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, a następnie po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia - dosypywać partiami do masy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 36 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto. Na cieście rozsmarować cienką warstwę marmolady. 

Przygotować wierzch: z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe i wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną pianę rozsmarować na marmoladzie. Wstawić do nagrzanego do 180st C pieca. Piec ok 40-45 min. Po upieczeniu ostudzić.


2 komentarze :

  1. Musi być pyszne, bo tak wygląda
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za miły komentarz, zachęcam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń