środa, 3 czerwca 2015

Torcik śmietanowy z truskawkami


Uwielbiam sezon owocowy! Truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, jeżyny - czy może być coś wspanialszego? Kocham i tęsknię za tymi wszystkimi pysznościami zimą i jesienią. Na szczęście czas kiedy owoce będą dostępne dopiero się rozpoczyna. Jako że ostatnio jestem ogromną miłośniczką ciast, babeczek, tortów i deserów z owocami, na pewno nie zabraknie takich w moim domu w najbliższym czasie. Chętnie podzielę się z Wami przepisami, tymczasem czas na truskawki! :)

biszkopt:
2 jaja
1/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej

dodatkowo:
340 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
20 - 25 dag świeżych truskawek
1 op. czerwonej galaretki (u mnie poziomkowa)

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i nie przerywając mieszania wsypywać partiami przesianą mąkę. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wstawić do nagrzanego do 175 st C pieca. Piec ok 20-25 min. Ostudzić. 

Galaretkę zalać 400 ml wrzątku, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia. Żelatynę zalać 3-4 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. 

Schłodzoną kremówkę ubić, dodać cukier puder - wymieszać. Do ciepłej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać. Żelatynę zmiksować z resztą śmietany. Śmietanę wyłożyć na ostudzony biszkopt (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, biszkopt można delikatnie skropić wódką). Na śmietanie ułożyć truskawki, zalać lekko tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na min. 2-3 godz. 


5 komentarzy :