poniedziałek, 17 października 2016

Sernik cytrynowy


Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby serników. Sernik pieczony, to jak dla mnie, poza tortem, jeden z najbardziej klasycznych wypieków. U mnie dziś bardzo prosty w przygotowaniu, tradycyjny sernik cytrynowy. Do masy dodałam domowy 'przecier cytrynowy' (przepis niedługo na blogu), który spokojnie można zastąpić startą skórką i wyciśniętym sokiem.

400 g miękkiego  masła
1,5 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
13 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
0,5 kg cukru pudru
3-4 łyżki przecieru cytrynowego lub sok i skórka z 2 cytryn
5 płaskich łyżek kaszy manny
3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i nie przerywając ucierania mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać przetarty ser, cytryny, kaszę i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wmieszać pianę ubitą z pozostałych białek. Dno formy o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C, piec 55-60 min. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz