poniedziałek, 14 listopada 2016

Kremowy sernik waniliowy


Kolejny sernik, tym razem (w odróżnieniu ostatniego sernika cytrynowego) wersja nowoczesna, bardzo kremowa, z dodatkiem wanilii i... kardamonu. Tak, tak! Ta przyprawa znakomicie współgra z białym serem. Warto jednak na nią uważać - jest intensywna w smaku i w nadmiarze może zdominować smak. Szczypta zdecydowanie wystarczy :)

500 g serka mascarpone
500 g twarogu półtłustego
5 jaj
250 g cukru pudru
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru waniliowego
1 laska wanilii (miąższ)
1/4 łyżeczki kardamonu
1 opakowanie budyniu waniliowego

Twaróg zmielić dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Oba rodzaje serów zmieszać mikserem. Do serów dodać cukier puder, cukier waniliowy, budyń i przyprawy. Kolejno, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Na koniec wlać kremówkę. Masę wylać do tortownicy (24 cm) szczelnie owiniętej (z zewnątrz) folią aluminiową. Całość wstawić do drugiej, większej blaszki, do której wlać wrzątek (1/3 wysokości tortownicy). Wstawić do nagrzanego do 160 st C piekarnika, piec 65-70 min. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz