środa, 17 sierpnia 2016

Tort orzechowy z malinami


Jak co roku, także i w tym "częstuję" Was moim tortem urodzinowym. Tym razem wymarzyłam sobie, że połączę trzy uwielbiane przeze mnie składniki - orzechy, Nutellę i maliny. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Mniam, mniam i jeszcze raz mniam!

biszkopt orzechowy:
4 jaja
1 niepełna szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mielonych orzechów włoskich (mogą być także laskowe)

krem:
250 g serka mascarpone 
330 ml kremówki
4 łyżki Nutelli
250 g świeżych malin

nasącz:
mocna, osłodzona herbata  

Białka jaj ubić z cukrem na lśniącą pianę, dalej ucierając dodawać żółtka. Mąkę zmieszać ze mielonymi orzechami i całość porcjami dodawać do jaj - wymieszać łopatką. Ciasto wylać do tortownicy, której dno przykryte jest papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C, piec ok 40 min. Ostudzić, przekroić na 3 blaty. 

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i miksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Na konie dodać Nutellę i ponownie wszystko wymieszać. 

Pierwszy blat nasączyć herbatą, przykryć 1/3 kremu. posypać malinami, przykryć drugim blatem, nasączyć, przykryć kremem, owocami i ostatnim blatem. Trzecią warstwę ciasta również nasączyć, wierzch i boki tortu obsmarować pozostałym kremem. 



P.S. Jeśli Wasz tort ma być transportowany, lub gdy na zewnątrz jest bardzo gorąco, wówczas proponuję dodać do masy nieco żelatyny - 1 płaską łyżeczkę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, po czym rozpuścić i dodać do masy jeszcze przed dodaniem Nutelli. 

2 komentarze :

  1. Uwielbiam kremy orzechowe w ciastach! Wygląda cudownie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, aż ślinka cieknie! Bajeczny :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń