poniedziałek, 25 listopada 2013

Krówki czekoladowe


Domowe słodycze - pyszotki bez zbędnej chemii. Krówki w wersji czekoladowej, własnoręcznie robione, nie pochłaniające wiele czasu, ani energii, ale jak na krówki przystało  - nieprzyzwoicie słodkie :) W wersji dla wielbicieli gorzkiej czekolady, polecam dodać tę z zawartością m.in. 70 % kakao.

puszka słodzonego mleka skondensowanego
500 g czekolady deserowej
esencja waniliowa/cukier waniliowy
100 g masła

Mleko przelać do rondla z grubym dnem, podgrzewać nie doprowadzając jednak do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Wszystko mieszać do momentu utworzenia się gładkiej masy (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć folią do żywności. Wlać delikatnie przestudzoną masę, wyrównać wierzch i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w niewielkie kwadraciki.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz