sobota, 13 maja 2017

Lemon curd (angielski krem cytrynowy)


Lemon curd - genialny cytrynowy krem wywodzący się z Wysp Brytyjskich, dokładnie z Anglii. Wspaniały dodatek do gofrów, ciasteczek i tostów, przepyszna baza do kremów, ale i... samodzielny deser. Mój pierwszy lemon curd posłużył mi jako baza smakowa do kremu w torcie - przepis niebawem! :) 

150 ml soku z cytryny
skórka z 2 cytryn
120 g cukru
2 jaja
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła


Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sok z cytryny zagotować z masłem i skórką (zesty zrobiłam za pomocą obieraka do warzyw by łatwiej było je odcedzić). Przelać miksturę przez sito. Sok ponownie przelać do rondla, dodać jaja ubite z cukrem i mąką. Całość dokładnie wymieszać rózgą, zagotować stale mieszając. Ostudzić. Przechowywać w lodówce. 

2 komentarze :

  1. O tak! Robiłam kiedyś ciasto z tym właśnie kremem *-* jest błędny, a już zwłaszcza w domowej wersji!

    OdpowiedzUsuń