poniedziałek, 8 maja 2017

Babeczki "koliber"


Babeczki "koliber" to mniejsza wersja popularnego ciasta o tej samej nazwie. Mocno cynamonowe, z dużą ilością ananasa, ze słodkimi bananami i chrupiącymi orzechami w środku. A na zewnątrz z delikatnym śmietankowym kremem. W oryginale występują tu orzechy pekan, ja jednak użyłam włoskich, bo prócz wyglądu, niczym się te orzechy przecież nie różnią :)

na ok 16 sztuk:
150 g mąki pszennej
120 g cukru brązowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 jaja
1 dojrzały banan
100 ml oleju
garść orzechów włoskich
250-300 g ananasa 

krem:
100 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Mąkę zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jaja rozkłócić z olejem. Banana rozgnieść widelcem, a ananasa pokroić w drobną kostkę.  Oba składniki dodać do jajek. Wrzucić posiekane orzechy włoskie. Zmieszać mokre i suche składniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nalewać porcje ciasta. Piec ok 25-30 w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Ostudzić. 

Przygotować krem: śmietankę ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Krem rozłożyć na babeczkach, udekorować orzechami. Schłodzić. 

6 komentarzy :