niedziela, 29 stycznia 2017

Babka orzechowa


Najlepszą recenzją tego ciasta są słowa mojego męża brzmiące: "już dawno nie wyszło Ci tak pyszne ciasto!". Najbardziej oczywisty powód tego zachwytu? Orzechy! Mnóstwo orzechów! Do tego czekolada i Nutella - trzy składniki, które potrafią w naszym domu zdziałać cuda :)

ciasto:
4 jaja
3/4 szkl cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich (opcjonalnie laskowych)
35 g rozpuszczonego masła

polewa:
80 g gorzkiej czekolady
110 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
3 łyżki Nutelli
1 szkl grubo krojonych orzechów włoskich 

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia - dodać do jaj, wymieszać. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło oraz wsypać zmielone orzechy, ponownie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy keksowej (26 cm), wstawić do nagrzanego do 180 t C pieca, piec 40-45 min. Ostudzić.

Przygotować polewę: śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 min. Mieszać do połączenia się składników, dodać zimne masło - ponownie wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać Nutellę i orzechy, wymieszać, polać babkę. 

2 komentarze :

  1. wygląda wspaniale, zwłaszcza ta polewa z wierzchu. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polewa smakuje podobnie do pralinek Ferrero Rocher :)

    OdpowiedzUsuń