niedziela, 5 lutego 2017

Drożdżówki z makiem


Wczoraj naszła mnie nieoparta ochota na domową drożdżówkę. Pełną pysznego makowego nadzienia, z mnóstwem bakalii i cudownym miodem. Oto i one - mięciutkie, pachnące zimą, najlepsze na sobotnie lub niedzielne śniadanko w rodzinnym gronie :)

na 16 sztuk:
ciasto:
150 g masła
600 g mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu
100 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jaja
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szkl cukru + 1 łyżka do rozczynu
szczypta soli

nadzienie:
250 ml mleka
200 g mielonego maku
50 g masła
1/3 szkl cukru 
3 łyżki miodu
skórka otarta z 1 pomarańczy + 2 łyżki świeżo wyciśniętego z pomarańczy
bakalie (u mnie): rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały

Przygotować nadzienie (można zrobić to dzień wcześniej by mak zupełnie ostygł): mleko zagotować z masłem, dodać cukier, rozpuścić. Do gotującego się mleka wsypać mak, posiekane drobno bakalie, skórkę z pomarańczy i sok - zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód i odstawić do ostygnięcia. 

Przygotować ciasto: masło stopić, mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wlać trochę ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przesiać mąkę wraz z solą do dużej miski. Jaja ubić z cukrami w osobnym naczyniu (do momentu rozpuszczenia się cukru!). Rozczyn, jaja, mleko i masło połączyć razem, wymieszać. Płynne składniki dodać do mąki, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Rozłożyć równomiernie nadzienie i zaczynając od dłuższego boku zwinąć w rulon. Pokroić na 16 pasków. Ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca, piec ok 30-32 min.

2 komentarze :

  1. Boże jakie cudne *-* Jak cos jest z makiem to nie mam nic innego do powiedzenia niz: dajta mnie to!
    Pozdrawiam cieplutko
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń