niedziela, 14 czerwca 2015

Ucierane z truskawkami i kokosową kruszonką


Kiedy nadchodzi sezon owocowy, bardziej od ciast z maślanymi kremami, wolę te proste, ucierane z kruszonką, kruche z  budyniem lub biszkopty ze śmietaną i galaretką. Po lekkim torciku śmietanowym z truskawkami, przyszedł czas na coś jeszcze łatwiejszego. Przygotowanie tego ciasta to dosłownie kilka minut pracy. Pyszne zarówno na ciepło jak i następnego dnia :)

ciasto:
3/4 kostki margaryny do pieczenia
2 szkl. mąki pszennej
3 jajka
1 i 1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

kruszonka:
80 g zimnego masła
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki wiórków kokosowych

40 dag świeżych truskawek

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i nie przerywając mieszania ubijać do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż ciasto stanie się gładkie. 

Formę o wymiarach 25 x 21 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać przygotowane ciasto. Na cieście ułożyć umyte i oczyszczone truskawki. Posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki, zsiekać nożem, a następnie zagnieść rękami). Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 st C pieca, piec ok 35-40 min. Ostudzić.

3 komentarze :

  1. Witaj :) Nominowałam Cię do LBA - po szczegóły zapraszam do mnie. A ciasto pyszne - kokosową kruszoną posypuję takie ciasto z jagodami

    OdpowiedzUsuń