piątek, 7 lutego 2014

Ślimaczki z Nutellą


Moje ukochane święto przeminęło. Z lekkim opóźnieniem więc oddaję w Wasze ręce przepis na coś szybkiego i efektownego. Wszystkiego nutellowego! (mimo wszystko). 

4 szklanki mąki pszennej
1 szkl cukru
2/3 kostki masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szkl zmielonych orzechów laskowych
2 jaja wymieszane z 4-5 łyżkami mleka
szczypta soli
1/2 szkl kremu orzechowo-czekoladowego Nutella

Mąkę wymieszać z solą, dodać zmielone orzechy, cukier i cukier waniliowy. Jaja zmieszać z mlekiem, wlać do mąki, dodać zimne masło i zsiekać wszystko nożem. Następnie zagnieść rękami elastyczne ciasto (jeśli wydaje się Wam że jest za suche, dodajcie jeszcze odrobinę mleka). Podzielić na dwie części. Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Posmarować dokładnie kremem (po 1/2 szkl na płat ciasta) i zawinąć w ciasne rulony (zaczynając od dłuższego boku). Każdy z rulonów owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 30 min. Piec rozgrzać do temp. 180 st C. Ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na plastry grubości 1,5 cm i układać na blasze. Piec ok 10-12 min. Ostudzić.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz