poniedziałek, 3 lutego 2014

Markizy orzechowe z Nutellą


To moje najukochańsze ciasteczka... świąteczne. Robię je od kilkunastu lat, jednak tylko i wyłącznie raz do roku - na Boże Narodzenie. W okresie świątecznym nie udało mi się ich wpisać na bloga, więc ukazują się dziś z tytułu zbliżającego się Światowego Dnia Nutelli (5 lutego). To jednak nie jedyna moja propozycja z tej okazji. Coś jeszcze z pewnością z Nutellą Wam podrzucę :)

na około 40-50 małych ciasteczek:
400 g mąki pszennej
150 g mielonych orzechów włoskich
150 g cukru
200 g masła
1 jajko
krem Nutella (ok. 300-400 g)
do dekoracji: orzechy włoskie, laskowe, posypki, migdały itp.

Mąkę, orzechy, cukier i masło zsiekać nożem. Dodać jajko i szybko wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i wykrawać krążki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec do zrumienienia krawędzi (ok 3-4 min, termoobieg). Ostudzić. Przekładać kremem, sklejając po dwa ciastka. Wierzch pokryć również warstwą kremu i dowolnie dekorować. Przetrzymywać w lodówce, a na ok pół godziny przed konsumpcją wyciągnąć z chłodni.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz