wtorek, 29 października 2013

Pikantne ciasto dyniowe


Dynia - kulinarne cudo! Ciasto z nią zrobiłam po raz pierwszy, ale już teraz wiem, że na pewno nie po raz ostatni. Ciężkie to chwile kiedy czeka się na ostygnięcie czegoś, co pachnie tak rewelacyjnie! W konsystencji i smaku przypomina nieco brownie: jest wilgotne, mocno czekoladowe, intensywne i bardzo pożywne. Przepis znalazłam w niezawodnej 'Złotej Księdze Czekolady', przerobiłam go bardzo, bardzo delikatnie. Zróbcie koniecznie! To jedno z najpyszniejszych ciast jakie udało mi się ostatnio przygotować :)

(blaszka 32 x 23 cm)
300 g gorzkiej czekolady
2 szklanki puree z dyni 
250 g masła
200 g cukru białego
50 g cukru brązowego
1 jajo
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru

Mąkę, sodę i przyprawy przesiać przez sito. W osobnej misce utrzeć masło z cukrami, dodać jajo, a kolejno ostudzone puree z dyni (dynię obrać, wydrążyć środek, pozostałą część pokroić w kostkę i dusić w rondlu do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji). Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać sypką mieszankę. Czekoladę posiekać i domieszać do ciasta drewnianą łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 35-40 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Po wyciągnięciu z pieca posypać dwiema łyżkami brązowego cukru. Pozostawić do ostudzenia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz