wtorek, 17 września 2013

Trufle piernikowe


Miałam w domu piernik, na którego nikt z domowników zbytnio nie miał już ochoty. I kiedy niemal lądował już w koszu, postanowiłam, że przerobię go na coś co piernik przypomina tylko w smaku. Nuta czekolady plus korzenny aromat. Spróbujecie?

40 dag czerstwego piernika
120 ml śmietany kremówki 
125 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Piernik bardzo drobno rozkruszyć (można rękami, można malakserem). Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałeczki czekoladę i wszystko dokładnie rozpuścić. Zimny ganasz wlać do piernika i doprawić korzenną przyprawą. Wszystko wymieszać i formować w kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w ciemnym kakao.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz