sobota, 13 lipca 2013

Tort krakowski


W oryginale tort krakowski składa się z ciasta francuskiego i kremu z kaszy, ja jednak wolę torty z minimum dwiema różnymi masami, dlatego zrobiłam go trochę po swojemu. Owoce z drugiego kremu można zastąpić wszystkimi jakie przychodzą Wam do głowy. Sądzę że dobrze komponowałby się ze świeżymi truskawkami albo jagodami.

biszkopt:
6 jaj
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki oleju

krem brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń (w sezonie mogą być świeże)
5 żółtek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe
4 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki masła

krem z kaszy:
1,5 kostka masła
3/4 szkl. cukru pudru
2 żółtka
6 płaskich łyżek kaszy manny
1,5 szkl. mleka
2 łyżki rumu ciemnego lub kilka kropelek aromatu rumowego 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać stopniowo żółtka. Nie przerywając mieszania dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać olej. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Piec ok 35 min w temp. 180 st C. Ostudzić. Przekroić na trzy blaty.

Pierwszy blat nasączyć ponczem (mocna herbata + sok cytrynowy + cukier). Przygotować krem brzoskwiniowy: brzoskwinie odsączyć z soku. Połowę owoców skroić w kostkę, resztę w plasterki. Sok dopełnić wodą do ok. 600 ml. Połowę zagotować z cukrem. Do drugiej części wsypać mąkę i budynie, dodać żółtka i wymieszać całość trzepaczką. Wlać do gotującego się soku, mieszać aż zacznie się gotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodać ostudzony budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Odłożyć połowę na wierzch i boki. Do reszty dodać brzoskwinie pokrojone w kosteczkę. Wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim, który także nasączyć.

Przygotować krem z kaszy. Mleko zagotować, dosypać kaszę i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem, dodać żółtka, kaszę i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać rum lub aromat rumowy. Krem wyłożyć na ciasto, przykryć trzecim blatem. Nasączyć. Wierzch i boki tortu obłożyć pozostałym kremem brzoskwiniowym. Brzoskwinie pokrojone na plasterki ułożyć na wierzchu. Schłodzić. Wyciągnąć z lodówki na minimum godzinę przed pokrojeniem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz