sobota, 29 czerwca 2013

Ciasto Krystyna


Przepis na to ciasto zdradziła mi niedawno przyjaciółka. Gdy tylko usłyszałam, że mascarpone tak łatwo łączy się z czekoladą, postanowiłam to wykorzystać. Jestem pozytywnie zaskoczona prostotą tego połączenia. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady - masa jest naprawdę intensywna.


biszkopt:

3 jaja
1 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

masa:
2 serki mascarpone (po 250g każdy)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi

2 galaretki wiśniowe lub tarta czekolada

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy. Na koniec dolać olej i wymieszać. Ciasto wylać na  formę wyłożonej pergaminem. (wym.23 x 33 cm). Piec ok. 20-25 min. w temp. 180 st C. Ostudzić

Czekolady rozpuścić, do jeszcze ciepłych dodać serki i energicznie wymieszać (można mikserem). Biszkopt w razie potrzeby delikatnie nasączyć i wyłożyć na niego masę serkowo-czekoladową. Schłodzić. 

Ciasto można polać galaretką, w tym celu rozpuścić dwie galaretki w 750 ml wrzącej wody i zalać ciasto, lub zastygniętą pokroić w kwadraty.




Jeśli nie macie czasu na bawienie się z galaretkami, posypcie ciasto drobno pokruszoną czekoladą.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz