czwartek, 9 marca 2017

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami


W tak pochmurny dzień jak dziś, ciasteczka owsiane to jeden z najlepszych sposobów na doładowanie się energią. Łakocie "nadziane" dużą ilością wartościowych orzechów i bogatej w magnez czekolady, to idealna przekąska do popołudniowej kawy, ale i niezły sposób na bardzo pożywne drugie śniadanie. 

na ok. 20 szt
300 g płatków owsianych
1 jajko
130 g miękkiego masła
160 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich

Masło zmieszać z jajem, cukrem, masłem i płatkami owsianymi. Dodać posiekaną czekoladę i grubo pokrojone orzechy. Wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 5-6 godzin. 

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca, piec ok 15-18 min. 


6 komentarzy :

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mam teraz ochotę na takie cudeńka *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń