sobota, 2 maja 2015

Ciasto bananowo - orzechowe z czekoladą


Ostatnio dość często zdarza mi się piec ciasta babkowe. Przyznam szczerze, że chwilowo odchodzę od ciężkich ciast z kremami. Wracając do babek szukam nie wykorzystywanych przeze mnie dotąd połączeń. Ta przypominająca nieco keks babka, jest bogata we wszystko to, co moi domownicy lubią najbardziej - aromatyczne banany, słodkie orzechy laskowe i czekolada. Pycha!

keksówka 25cm:
200 g miękkiego masła
1 szkl mąki pszennej
1 niepełna szkl cukru
4 jaja
10 dag mielonych orzechów laskowych
200 g gorzkiej czekolady
4 banany
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny

polewa:
2 konkretne łyżki Nutelli
2 łyżki masła

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo mąkę zmieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia. Babany obrać. Dwa z nich rozgnieść widelcem na puree dwa pokroić w półplastry. Oba rodzaje owoców delikatnie zmieszać i skropić sokiem z cytryny. Czekoladę drobno posiekać i dodać do masy. Na koniec wmieszać delikatnie banany. 

Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca, piec ok 45-55 min. Ostudzić.

Przygotować polewę: masło i Nutellę umieścić w rondelku, podgrzewać do momentu uzyskania gładkiej, gęstej polewy. Boki i wierzch ciasta posmarować polewą, wstawić do lodówki do zastygnięcia. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz