środa, 15 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowo-migdałowe


Do momentu kiedy nie zrobiłam tego ciasta po raz pierwszy, byłam bardzo sceptycznie nastawiona do ciast z warzywami. Marchewka do ciasta? To raczej nie wypali - pomyślałam. Szczerze nie liczyłam na powodzenie tego przepisu. I jakże pozytywnie się zaskoczyłam kiedy spróbowałam pierwszy kęs. Mimo, że nie robię tego go zbyt często, kiedy już do niego wracam wiem, że znów zachwyci mnie swoją prostotą. 

ciasto:
2 średniej wielkości marchewki (ok 220g)
2 łyżki soku z cytryny
4 jaja
125 g masła
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g migdałów bez skórki
1 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa:
130 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła (10 g)
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki cukru pudru

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i nie przerywając mieszania utrzeć na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Migdały zemleć i dodać do mąki. Mieszankę migdałowo-mączną dodawać stopniowo do masy. Na koniec dodać marchew. Wymieszać. Blaszkę o wymiarach 21 x 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 175 st C pieca. Piec ok 30-35 min. Ostudzić. 

Przygotować polewę: Masło rozpuścić w rondlu z cukrem i mlekiem, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do momentu połączenia się składników. Ciepłą polewą polać zimne ciasto, odstawić do zastygnięcia.

2 komentarze :