poniedziałek, 23 marca 2015

Porzeczkowiec


To ciasto "chodziło" za mną od dłuższego czasu i w końcu nadarzyła się okazja do jego zrobienia. Porzeczkowiec stanął na stole wśród innych imieninowych łakoci taty. W internecie porzeczkowce z reguły przygotowywane są z kremem na bazie twarogu, ja zdecydowałam się jednak na mascarpone. Dodatkowo nasączyłam ciasto wódką o smaku czarnej porzeczki. Wyszło trochę (a nawet trochę bardziej niż trochę) pijane, ale jednocześnie baaardzo odświętne! :)

ciasto murzynkowe:
250 g margaryny do pieczenia
1 i 1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
4 jaja
2 szkl mąki pszennej
4 łyżki ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe opakowanie cukru waniliowego

krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach wody

dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki
1 i 1/2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody
2 płaskie łyżki cukru pudru

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
250 ml wódki o smaku czarnej porzeczki
50 g startej czekolady

Margarynę rozpuścić z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i mlekiem. Zagotować - zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do zimnej masy kakaowej dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać mąkę. Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem za pomocą łyżki lub szpatuły. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 33 x 21cm (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca, piec ok 30-35 min. Ostudzić.

Przygotować krem: schłodzoną śmietankę ubić. Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę ubitej kremówki, wymieszać do uzyskania gładkiego płynu. Resztę śmietany połączyć delikatnie z serkiem i cukrem. Wlać ciepłą żelatynę i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.

Ciasto przekroić na dwie części. Jedną  z nich nasączyć połową alkoholu i posmarować połową dżemu. Następnie wyłożyć krem. Drugie ciasto również posmarować dżemem i przyłożyć na wierzch (dżemem do dołu). Drugi blat nasączyć pozostałym alkoholem. 

Resztę kremówki ubić, dodać cukier i żelatynę wymieszaną z łyżką śmietany (postępować jak w przypadku kremu). Gotową kremówkę wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać startą czekoladą. Schładzać min. 3-4 godz.


6 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie ciasta! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast. Świetnie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niewiarygodnie pysznie (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżemorek z czarnej porzeczki to jeden z moich ulubionych przetworów, murzynek obok sernika ukochane ciasto. Kremy wielbię. Czy to nie jest połączenie idealne ?? :)

    OdpowiedzUsuń