sobota, 28 marca 2015

Baba makowo-cytrynowa


Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, czas więc na pieczenie puszystych bab, serników i innych świątecznych wspaniałości. W moim rodzinnym domu co roku przygotowuje się babkę gotowaną. I od tej reguły nie ma żadnego odstępstwa :) Przygotowanie takiej baby wymaga jednak posiadania specjalnej formy. Tym którzy nie posiadają takiego cuda polecam upieczenie innej równie pysznej babki. Trochę na przekór tradycji, zamiast klasycznej piaskowej, polecam przygotowanie baby makowo - cytrynowej. Jej niesamowity zapach zniewala tak mocno, że ciężko powstrzymać się przed rozkrojeniem zanim całkowicie ostygnie.

ciasto:
3 jaja
1 czubata szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
150 g rozpuszczonego masła
50 g mielonego maku
2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

lukier królewski:
1/2 białka jajka
2/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wszystko razem wymieszać. Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę - wymieszać za pomocą łyżki lub szpatuły. Wlać rozpuszczone masło i wszystko ponownie wymieszać. Cytryny wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok wraz ze skórką dodać do ciasta, wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tarką lub mąką. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 175 st C piekarnika, piec ok 35-40 min. Ostudzić.

Przygotować lukier: białko ubić na sztywno, dodać cukier puder i ubijać do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec dolać sok z cytryny. Polać ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz