wtorek, 3 lutego 2015

Tort orzechowo-nutellowy


Dziś gratka dla miłośników orzechów. Sama je uwielbiam niemalże w każdej postaci, tym chętniej dzielę się z Wami przepisem. Jeden z kremów użyty do tortu, podkradłam z przepisu na nieziemsko pyszne ciasto mamy mojej przyjaciółki. Masa jest tak uniwersalna i szybka w przygotowaniu, że ze spokojem można ją wykorzystać do przekładania innych ciast i ciasteczek. Świetnie nada się do kruchych babeczek! Tymczasem tort... :)

na 12 porcji:
biszkopt:
4 jaja
1 szkl cukru
niepełna szkl mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego

krem orzechowy:
15 dag orzechów włoskich 
15 dag miękkiego masła
1/3 + 2 łyżki gorącego mleka
2 łyżki wódki
2 żółtka
8 dag cukru pudru

krem nutellowy:
100 g kremu Nutella
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
1,5-2 łyżki cukru pudru (wedle uznania)
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody

poncz:
1/2 szkl wody
4-5 łyżek syropu orzechowego
2-3 łyżki wódki (jeśli nie macie syropu orzechowego możecie zrobić klasyczny nasącz z mocnej, osłodzonej herbaty lub wody z cukrem, zamiennie można użyć też orzechówki)

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodać żółtka i wymieszać wszystko delikatnie łyżką lub szpatułą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy mieszając wszystko ręcznie. Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175 st C piekarnika i piec ok 20-25 min. Ostudzić. 

Przygotować krem orzechowy: zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Jaja do kremu sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło ubić do białości mikserem, dodać cukier puder i żółtka i ucierać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać ostudzone orzechy i alkohol. 

Przygotować krem nutellowy:
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Ubić schłodzoną kremówkę, dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać za pomocą miksera (1 stopień mocy), przełączyć na 2 stopień i ubijać do momentu uzyskania gęstego kremu (ok 15-20 sek.). Ponownie zmniejszyć obroty, dodać Nutellę i przesiany cukier puder, wymieszać. Na koniec wlać cienką strużką zimną żelatynę i wymieszać wszystko na najwyższych obrotach miksera. 

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy nasączyć przygotowanym ponczem (wszystkie składniki wymieszać), przykryć całością kremu orzechowego oraz kolejnym krążkiem ciasta. Drugi blat także naponczować, przykryć połową kremu nutellowego oraz trzecim blatem. Po nasączeniu ostatniego biszkoptu, wierzch i boki tortu obsmarować pozostałym kremem. Chłodzić min. 3-4 godz. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz