piątek, 3 stycznia 2014

Herbatniki cytrynowo-żurawinowe



Po Świętach bogatych w ciasta, ciasteczka i czekoladki, przyszedł czas na coś prostego, coś co można schrupać do porannej kawy lub herbaty. Delikatna kwaskowatość cytryny i żurawin, przełamana jest tu nutą słodyczy. Dla mnie pycha! 

na około 60 sztuk:
150 g mąki kukurydzianej
300 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru
4 żółtka
skórka starta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z połówki cytryny
5 łyżek suszonej żurawiny
szczypta soli

Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem, dodawać po jednym żółtku i nie ciągle miksując dodać skórkę cytrynową i sok. Żurawinę zsiekać drobno, wymieszać z mąkami i solą. Wszystko dodać do ucieranej wcześniej masy i wymieszać ręką na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkowywać ciasto na grubość ok 4-5 mm i wycinać kształty foremką. Piec w temp 160-170 st C przez ok 6-7 min (termoobieg, zwykła grzałka-ok 13-15 min.). Studzić na blaszce.   

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz